duminică, 7 noiembrie 2010

Istoricii romani mai au constiinta nationala?

Wilhelm Filderman
Este de-a dreptul uluitoare si, in primul rand, iresponsabila usurinta cu care televiziunile din Romania (ma feresc sa le mai spun romanesti) trateaza problema gropii comune descoperite la Iasi. Nu se poate sa fie difuzate stiri despre un subiect controversat prezentand doar un singur punct de vedere. Istoricii si Academia Romana, ca institutie,  sunt obligati moral sa aiba o reactie publica fata de afirmatiile categorice facute de institutul Elie Wiesel. Reprezentantii institutului evreiesc acuza Armata Romana de executia victimelor, inainte de a se cunoaste cine sunt acestea. Nici macar nu se tine cont de faptul ca in perioada in care se presupune ca au avut loc executiile cei care se ocupau cu purificarea etnica erau autoritatile hortyste. Se stie ca singurii evrei din România care au suferit prigoana, suferintele si jertfele unui Holocaust, au fost cei din Nordul Ardealului, ajunsi în stapânirea Budapestei prin Diktatul de la Viena din august 1940. Au fost dusi în lagare cu acte în regula, cu toate dovezile necesare, sau cei din Basarabia, Bucovina si Transnistria, dar pe care Ucraina sau Rusia refuza sa-i contabilizeze. 
Cat despre tratamentul primit de evrei in Romania si despre atitudinea maresalului Antonescu, iata declaratia-testament facuta de Wilhelm Filderman (om politic și jurist român, conducător laic de seamă al obștii evreiești în perioada de la sfârșitul primului război mondial până la sfărșitul celui de al doilea război mondial. Filderman a fost președintele Federației Uniunii Comunitaților din Romania (FUCE) și reprezentant al evreilor  în parlamentul român) în lucrarea Populatia evreiasca în timpul celui de-al doilea razboi mondial, publicata la Iasi în 1994, editura Fundatiei Culturale Române, editie bilingva, scoasa de Gheorghe Buzatu:
A fost mult acuzat regimul Maresalului Ion Antonescu ca fiind înfeudat nazismului si Maresalul însusi a fost executat de agentii Moscovei ca fascist. Adevarul este ca maresalul Antonescu este cel care a pus capat miscarii fasciste în România, oprind activitatile teroriste ale Garzii de Fier din 1941 si suprimând toate activitatile politice ale acestei organizatii. Eu însumi, raspunzând unei întrebari a lui Antonescu la procesul sau – montat de comunisti – am confirmat ca teroarea fascista de strada a fost oprita în România la 21 ianuarie 1941, zi în care maresalul a luat masuri draconice pentru a face sa înceteze anarhia fascista provocata de aceasta organizatie si restabilirea ordinii în tara. În timpul dominatiei hitleriste în Europa, eu am fost în contact permanent cu Maresalul Antonescu, care a facut foarte mult bine pentru îndulcirea soartei evreilor expusi persecutiilor rasiale naziste… Eu am fost martorul unor scene emotionante de solidaritate si de ajutor între români si evrei în momente de grele încercari din timpurile imperiului nazist din Europa. Maresalul Antonescu a rezistat cu succes presiunilor naziste care cereau masuri dure contra evreilor…
El este cel care mi-a dat pasapoarte în alb pentru salvarea de teroarea nazista a evreilor din Ungaria a caror viata era în pericol! Datorita politicii sale, averile evreilor au fost puse sub un regim de administratie tranzitorie care, facându-le sa para pierdute, le-a asigurat conservarea în scopul restituirii lor la momentul oportun.
Am mentionat aceste lucruri pentru a sublinia faptul ca poporul român, chiar când a avut într-o masura limitata controlul tarii, a demonstrat sentimente umaniste si de moderatie politica.
Au mai depus marturie in favoarea tolerantei romanilor, in lucrarile lor, evreii Nicolae Steinhardt, Marcel Marcian, Oliver Lustig. Acestia au vorbit despre sufletul acestui popor în mijlocul caruia s-au nascut, au trait si au murit. Cu totii au marturisit despre situatia de exceptie – fericita – în care s-au aflat evreii din România în timpul razboiului, sub dictatura antonesciana.

4 comentarii:

  1. Ma bucur foarte mult sa constat cu nu sunteti la fel ca alti "jurnalisti" asa zis formatori de opinie, care imediat au aprobat afirmatiile acelui Ellie Wiesel.

    RăspundețiȘtergere
  2. @catarinder
    Avem o datorie morala, fiecare dintre noi, cei care ne consideram romani, sa luam atitudine fata de uriasele nedreptati ce se fac acestui popor! Aici nu mai este vorba despre jurnalistii iresponsabili si neprofesionisti, ci de constiinta colectiva care trebuie trezita, altfel, vorba lui Paunescu, disparem din istorie.

    RăspundețiȘtergere
  3. ma revolta prostia si nepasarea celor care ne conduc. greu blestem pe natia asta sa aiba asa conducatori care nu-si inteleg rostul.

    RăspundețiȘtergere
  4. Analfabeţilor

    V-am spus că sunt un om periculos
    Şi nu mi-aţi luat avertismentu-n seamă.
    V-am spus s-aveţi pentru persoana mea
    Un plus de-ngrijorare şi de teamă.

    V-am spus că fac teribil de urât
    De sunt călcat puţin pe libertate.
    V-am spus ca sunt oşteanul credincios
    Dar care doar cu inamici se bate.

    V-am spus să vă astâmpăraţi şi voi,
    Cenzori capricioşi ai vremii mele,
    C-o să vă coste scump măruntul moft,
    De a ne face nouă zile grele.

    V-am spus să puneţi mâna să munciţi.
    Să nu mai tot pândiţi zeloşi din umbră,
    V-am spus că n-o să placa nimănui
    Pornirea voastră, tulbure şi sumbră.

    V-am spus că vremurile s-au schimbat
    Şi că situaţia e mai complexă,
    Nu-i intelectualul - servitor.
    Cultura nu-i ceva ca o anexă.

    Şi lumea nu se poate cuceri
    Umflând la cifre şi mimind tumulturi
    Cu aroganţi şi trindavi doctoranzi,
    Cu papagali care ţin loc de vulturi.

    V-am spus şi am puterea să mai spun
    Ca nu încape muntele în seră
    Ca prea-i scurt drumul de la rai la iad
    Şi de la căprioară la panteră.

    V-am spus să nu-l fetişizaţi pe Marx,
    Să nu-i păstraţi în spirt învaţătura
    Şi voi într-una fără să-l ciţiti
    Îl pomeniţi până vă doare gura.

    V-am spus că bătălia pentru om
    Nu iartă astăzi nici o dezertare
    Şi voi v-aţi decorat voi între voi
    Când lupta este în desfăşurare.

    V-am spus că muzica nu-i un microb
    Care ameninţă civilizaţii
    E-a omului pentru a fi mai bun,
    V-am spus: ceva care să-i placa daţi-i.

    V-am spus, concetăţeni analfabeţi,
    Şi luaţi aminte şi să ţineţi minte.
    Dar nu ştiam ca v-aţi născut şi surzi
    Şi scoateţi arma când vedeţi cuvinte.

    RăspundețiȘtergere

Comentariile dvs vor fi vizibile doar după validare.